Slechte slaper? Deze 7 voedingsmiddelen moet je vermijden!

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 13:04- Foto:

KoolShooters via Pexels

Als je problemen hebt met slapen, moet je misschien eens kijken naar wat je eet en drinkt voordat je gaat slapen. Er zijn namelijk bepaalde dingen die je beter kunt vermijden als je een goede nachtrust wilt krijgen.

1. Spicy food

Als je als avondeten een bord hete kippenvleugels of een kom curry naar binnen werkt, kan dat voor slaapproblemen zorgen. Het eten van pittig voedsel 's avonds kan de zuurgraad in je maag verhogen, wat kan leiden tot zuurbranden. Daarnaast stimuleert pittig eten je hersenen, waardoor je moeilijker in slaap valt.

2. Pizza (maar eigenlijk alles met tomatensaus)

Ook tomatensaus is een trigger voor zuurbranden. Dus als je 's avonds pizza of spaghetti eet, loop je het risico om 's nachts wakker te liggen. Over het algemeen is het slimst om voedsel met veel zout en vet (zoals pizza pepperoni) drie uur voor het slapengaan te vermijden.

3. Hamburgers

Je lichaam heeft, net als bij pizza, bij hamburgers veel tijd nodig om het te verteren. Een grote, sappige hamburger kan je dus lang wakker houden, vooral als er veel ketchup op zit.

4. IJs

Als je moeite hebt met slapen, is het beter om geen ijs als dessert te nemen. De suiker kan je bloedsuikerspiegel laten schommelen, maagproblemen veroorzaken en je alert houden bij het naar bed gaan, waardoor je niet kunt ontspannen.

Vooral chocoladeijs is hier de boosdoener. Want chocolade bevat cafeïne, wat je wakker houdt. Chocoladeijs is dankzij het hoge vet-, suiker- én cafeïnegehalte een drievoudige klap als het gaat om je slaap.

5. Melk

In films, tv-shows en kinderboeken krijgen kinderen vaak een glas melk voor het slapengaan, maar in het echte leven verstoort melk je nachtrust. Ook melk kan zuurbranden veroorzaken en leiden tot spijsverteringsproblemen. Dit is gelukkig enkel het geval bij koemelk, dus een glaasje plantaardige melk voor het slapengaan is geen probleem.

6. Vitaminewater

De meeste mensen weten wel dat cafeïne je slaap kan verstoren, maar niet iedereen beseft dat ze soms toch cafeïne binnenkrijgen. Bepaalde fancy watermerken, zoals Vitaminewater, kunnen tot 50 milligram cafeïne bevatten.

7. Pepermunt

Het eten van een muntje lijkt misschien wel onschuldig, maar kan net zoals vele andere dingen op deze lijst zuurbranden veroorzaken.

Maar geen paniek, er zijn ook goede alternatieven! Kies bijvoorbeeld voor voedingsmiddelen met complexe koolhydraten, vezels en magere eiwitten zoals groenten, volkoren granen, bonen, gevogelte en vis. Deze zijn veel beter voor je nachtrust.

Dus, voordat je naar die chickenwings grijpt, denk eens na of het het waard is om morgen vermoeid wakker te worden.

Is 'oatzempic' hét wondermiddel om af te vallen?

Chelsy Vanlerberghe-09 april 2024 om 09:32- Foto:

No Revisions via Unsplash

Het drankje 'oatzempic' is dé nieuwe hype op TikTok. Het afslankdrankje is een verwijzing naar 'ozempic', het diabetesmedicijn dat ook gebruikt wordt om snel af te vallen. Volgens TikTokkers is het een wondermiddel om snel kilo's kwijt te raken.

Het drankje bestaat uit havermout (oats), limoensap en water. Als je het op een lege maag drinkt, zou het je hongergevoel wegnemen waardoor je snel afvalt. Het is een trend op TikTok, met meer dan 1.700 vieo's onder de hashtag #Oatzempic. TikTok-gebruikers nemen deel aan de #Oatzempicchallenge die 30 dagen duurt, en sommigen beweren dat het je kan helpen om in twee maanden 15 kilo af te vallen.

'Oatzempic' niet hetzelfde is als het diabetesmedicijn Ozempic. Ozempic kan helpen bij afvallen door het spijsverteringsproces te vertragen, maar 'Oatzempic' doet dat niet op dezelfde manier. Het drankje drinken kan je eigenlijk vergelijken met een kom havermout eten. Havermout zit vol met vezels en koolhydraten die je een vol gevoel geven en je eetlust verminderen.

Als je het wilt proberen, kun je dat gerust doen. Volgens diëtisten kan het geen kwaad, zolang je daarnaast ook een gezonde levensstijl hanteert. Gewicht verliezen gaat niet snel en gemakkelijk, dus verwacht geen wonderen. Een crashdieet werkt meestal niet in the long run. Het draait om een gezonde en gevarieerd eten gedurende de hele dag, niet alleen bij één maaltijd.

Studie onthult: ventileren vermindert woede niet

Joyce Vander Auwera-03 april 2024 om 12:30- Foto:

Pexels: Keira Burton

In een wereld waar 'rage rooms' floreren en het vernielen van voorwerpen deel lijkt uit te maken van ontspannende therapie, komt er een verrassende wending uit een recent onderzoek: het uiten van woede helpt niet om je echt kalm te krijgen.

Jarenlang hebben we geleerd dat het uiten van onze opgekropte emoties, vooral woede, als een soort release werkt. Maar onderzoekers van de Ohio University hebben nu een bom gedropt door te beweren dat het uiten van woede eigenlijk tot meer boosheid kan leiden.

Het onderzoek, gebaseerd op een analyse van 154 studies over woede, wees uit dat het ventileren van woede weinig tot geen effect heeft. "Het is tijd om de mythe te doorbreken dat het afblazen van stoom de beste manier is om met woede om te gaan", zegt communicatiewetenschapper Brad Bushman.

Don't panic. Er is licht aan het einde van de tunnel. De sleutel tot het in toom houden van woede ligt in het verminderen van fysiologische opwinding. Dus in plaats van te schreeuwen of iets te slopen, blijken kalmerende activiteiten zoals yoga de ware sleutel te zijn tot het bedwingen van woede-uitbarstingen.

De volgende keer dat woede je overweldigt, zoek innerlijke rust in plaats van je toevlucht te nemen tot destructieve acties. Het is niet alleen beter voor jou, maar ook voor je omgeving.

Ontdek meer

Celebrate with us!

Deze celebs verjaren binnenkort!

  • 29/04 Sarah Bossuwe
  • 29/04 Nour Daghbouj
  • 01/05 Charli D'Amelio
  • 02/05 David Beckham
  • 02/05 Pommeline Tillière
#TAGMAGcelebrates